miercuri, 23 septembrie 2009

Bors de Vacuta

Cantitati:

-2 kg pulpa vita cu os
-1,5 kg cartofi
-2 morcovi
-1 telina cu frunze
-1 pastarnac
-2 cepe
-2 ardei grasi
-1,5 litri de bors
-3 oua
-1 ardei iute
-1 legatura leustean
-7 rosii

Timp necesar prepararii : 120 minute

Va prezint din nou o reteta din gama "borsului tipic romanesc". Dupa borsul de legume, de pui si cel de porc, astazi avem in meniu borsul de vacuta. Pregatim borsul prin a curata toate legumele, dupa care incepem sa tocam marunt morcovii, telina, ceapa, ardeii grasi, ardeiul iute si se pun la calit cu o lingura de ulei, sare si putin piper. Dupa cateva minute se adauga, in oala in care se calesc legumele, cartofii taiati in prealabil in bucati mai mari. Se mai calesc si acestia impreuna cu legumele timp de 10 minute si adaugam pulpa de vita taiata in bucati mai mari, precum osul de vita pentru a da un gust mai bun borsului, dupa care se adauga 1 litru de apa rece si se lasa la calit, iar apoi la fiert timp de 60 de minute.
In timp ce fierb legumele, punem la fiert borsul in alta oala, tocam marunt leusteanul, batem 2 oua si taiem rosiile avand grija sa nu le pierdem sucul.
Dupa cele 20 de minute, timp in care mai verificam din cand in cand daca s-au fiert legumele, adaugam borsul fiert.



Mai lasam inca 10 minute la fiert si adaugam rosiile, care trebuie sa fie proaspete si moi pentru a da un gust deosebit borsului si pentru ca, spre deosebire de rosiile decojite din bulion, contin mult mai multe vitamine. Oprim focul si adaugam ouale batute, amestecand rapid cu o lingura de lemn, ulterior adaugand si leusteanul tocat marunt.



Borsul de vacuta se poate servi cald cu o lingura de smantana si patrunjel tocat marunt. Borsul de vacuta, la fel ca restul ciorbelor acre, il recomandam cu mare incredere tuturor celor care, in noaptea precedenta, au "abuzat" de licori bahice.



Pofta buna va dorim.

2 comentarii:

Anonim spunea...

scuzati va rog....dar spuma cand o aduni?

Anonim spunea...

probabil tu, ANONIM , faceai referire la un alt mod de pregatire, ca si mine de altfel. Eu mereu pun carnea la fiert si o spumuiesc, ca ulterior sa adaug legumele, care se stie ca fierb mai rapid decat carnea. Ordinea mea ar fi: carnea, ce este spumuita, apoi legumele, la sfasit borsul incalzit in prealabil.