miercuri, 3 martie 2010

Varza a la Cluj

Cantitati:

-2 verze murate
-2 cepe
-1 kg carne tocata de porc
-2 linguri untura
-1 bucata slanina
-200-300 de grame bulion
-sare, piper, cimbru, boia de ardei dulce

Timp necesar prepararii : 120 minute

A doua reteta care o voi posta astazi este o varza a la cluj sau mai este cunoscuta si sub denumirea de sarmale sparte. Prima operatiune care o vom face este sa punem timp de 20 de minute la calit, intr-o cratita cu o lingura de untura, carnea tocata alaturi de ceapa tocata marunt si de condimentele specificate mai sus in cantitati. Trebuie sa avem grija sa amestecam in carne din 5 in 5 minute ca sa nu se prinda carnea de cratita. Intre timp putem sa ne apucam sa tocam marunt varza sa o avem pregatita. Este de preferinta sa lasam varza intr-o oala cu apa rece pentru a nu mai fi asa de acra si de sarata. Separat, in alta oala, punem o lingura de untura de porc la topit, bucata de slanina (slanina care o folosim numai pentru a da gust verzei), iar dupa ce se topeste untura adaugam si varza tocata marunt ca sa se caleasca putin inainte de a o pune la cuptor. Dupa ce avem si carnea si varza pregatite, incepem sa pregatim tava pentru cuptor. Ungem o tava cu foarte putina untura, adaugam un strat de varza, peste aceasta adaugam carnea calita cu ceapa si condimente si, intr-un final, o acoperim cu inca un strat de varza. Punem peste ultimul strat de varza 7-9 linguri de bulion dizolvate cu putina apa si punem tava in cuptorul preincalzit timp de o ora-o ora jumatate. Ar fi bine ca, din cand in cand, sa ne mai uitam la tava din cuptor si sa mai adaugam cate o cana mica de apa pentru a nu se arde varza.








Cel mai bine varza a la cluj o servim cu mamaliga calda, smantana si ardei iute si nu cred ca ar strica si unul-doua pahare de bere rece.



Pofta buna va dorim.

Niciun comentariu: