marți, 30 martie 2010

Bors de Peste

Cantitati:

-1 kg novac (caras, platica)
-1 cap si 1 coada de crap romanesc
-1 ardei capia rosu
-1 ardei gras alb
-1 dovlecel
-2 cepe albe
-1 morcov
-1 telina
-1 pastarnac
-2 cartofi
-1 ceasca orez
-3 linguri bulion
-1 litru bors
-3 oua
-sare, leustean, patrunjel

Timp necesar prepararii : 80 minute


A trecut ceva timp de cand nu am mai postat, asa ca astazi o sa va propun trei retete. Prima reteta de astazi este pentru un minunat bors de peste. Sigur nu va iesi ca cel preparat in Delta Dunarii la ceaun, dar macar se apropie la gust. Pestele pe care l-am folosit pentru aceasta reteta a fost "novacul", dar asa cum am scris si la cantitati puteti face borsul de peste si din platica sau caras. Din punctul meu de vedere nu trebuie sa va lipseasca si un cap sau doua de crap romanesc pentru ca ciorba sa aiba un gust mult mai bun. Pentru inceput curatam si taiem cubulete toate legumele si le punem la calit, cu cateva linguri de ulei, timp de 10-15 minute, dupa care adaugam apa in functie de cat de multa ciorba dorim sa facem si lasam la fiert cam 30 de minute pentru ca toate legumele sa fiarba bine.




Dupa ce testam cu o furculita daca au fiert legumele, si in special morcovul pentru ca fierbe cel mai greu, adaugam o ceasca de orez si apoi bulionul si mai lasam la fiert inca 10-15 minute ca sa fiarba bine orezul. Adaugam leusteanul si borsul in ciorba si cam cu aproximativ 15 minute inainte de a opri focul la ciorba adaugam crapul si novacul. Pentru a putea manca mai usor scoatem separat pe o farfurie pestele fiert, oprim focul, batem trei oua si le adaugam in ciorba iar la final tocam marunt patrunjelul pe care il adaugam de asemenea in ciorba. Cu orice peste am prepara borsul, nu trebuie sa il lasam mai mult de 15 minute la fiert in ciorba, pentru ca altfel riscam sa se rupa si sa se imprastie in oala de ciorba.




Cel mai bun mod de a servi acest bors este cu smantana, ardei iute murat si mamaliga fierbinte.



Pofta buna va dorim.

Niciun comentariu: