joi, 3 decembrie 2009

Ciorba Alba de Cartofi cu Afumatura si Tarhon

Cantitati:

-1 kg kaiser sau ciolan afumat fara os
-2 morcovi
-1/2 de telina
-1 pastarnac
-2 ardei grasi
-2 cepe
-5 cartofi
-5 oua
-600 grame de smanatana
-tarhon in otet

Timp necesar prepararii: 90 minute

Am revenit dupa o indelungata absenta si m-am gandit sa postez astazi o reteta pentru o ciorba gustoasa de iarna; este vorba de ciorba alba de afumatura cu cartofi si tarhon, tarhon fara care de altfel nu putem prepara ciorba. Trebuie precizat bineinteles ca tarhonul trebuie sa fie acela pus in otet. Curatam toate legumele care le avem si le taiem in cubulete si le punem la calit intr-o oala mare, alaturi de kaiserul sau ciolanul afumat taiat in bucati putin mai mari decat legumele. Amestecam timp de 10 minute in legume, in timp ce se calesc si apoi turnam apa rece pana cand se acopera legumele si carnea si lasam la fiert timp de 30-40 de minute. Intre timp, luam 5 oua, separam galbenusurile de albus si amestecam galbenusurile cu 500-600 grame de smantana, intr-un castron. Dupa ce ciorba a dat in fiert, luam cate un polonic din ciorba si il turnam peste compozitia de smanatana cu galbenus si amestecam cu o lingura de lemn; procedam asa cu 5-6 polonice din ciorba, iar dupa ce obtinem un amestec de consistenta unei ciulamale, turnam amestecul in ciorba si mai lasam la fiert timp de 20 de minute. Inainte sa terminam ciorba adaugam tarhonul tocat si mai lasam inca 10 minute pe foc.





O sa va dau mai jos si o definitie a tarhonului, asta pentru cei ce vor sa stie mai multe si sa isi planteze acasa in gradina proprie sau in ghiveci. Tarhonul - Artemisia dracunculus, este o planta adusa in trecut la noi in tara din nordul indepartat al Asiei, de catre popoarele slave. Frunzele sale, datorita continutului de 1% uleiuri eterice, sunt foarte aromate iar gustul lor este usor amarui, amintind de anason. Ele se folosesc atat in bucatarie pentru condimentarea ciorbelor si fripturilor dar si in farmacia naturista, unde sunt utilizate indeosebi in tratarea unor afectiuni ale rinichilor, ficatului si stomacului.
Aceasta ciorba se mananca cu paine de casa, ardei iute in otet si cine doreste sa o acreasca poate pune 1-2 linguri de otet in farfurie.




Pofta buna va dorim.

2 comentarii:

Anonim spunea...

20 min dupa ce se pune smantana ?

Anonim spunea...

Arata bestial.Maine face si Micutu. Multumesc pentru reteta.