miercuri, 26 mai 2010

"Quiche"

Cantitati:

- 250 grame ciuperci
- 300 grame kaiser sau bacon
- 3 buc praz(aprox 500 grame)
- 250 grame cascaval
- 6 galbenusuri de ou
- 2 foi aluat foetaj
- 300 grame smantana grasa
- oregano, sare, piper, boia de ardei iute

Timp necesar prepararii: 60 minute

Cele doua retete de saptamana aceasta vor fi ultimele din luna mai. Prima este o reteta pentru o placinta care se numeste "Quiche" si o voi posta preparata exact ca dupa reteta clasica, dar in curand intentionez sa o incerc si cu altfel de legume, cu branzaturi, fara carne sau chiar cu fructe sau ciocolata. Incepem sa pregatim ingredientele, ceea ce inseamna ca vom taia kaiser-ul in cubulete mici, prazul in felii groase cam de 1 cm si cascavalul felii subtiri sau groase, dupa pofta fiecaruia.




Calim kaiser-ul impreuna cu prazul si ciupercile in putin ulei cu sare si piper dupa gust, dupa care le lasam putin la racit, timp in care putem sa separam galbenusurile de albus din cele sase oua. Luam o tava si o tapetam cu malai sau cu faina, punem in tava o foaie de aluat foetaj si turnam peste aceasta amestecul. Turnam uniform peste amestec galbenusurile, asezam feliile de cascaval in tava, pentru ca la final sa turnam smantana uniform in tava. Presaram putina boia iute si apoi acoperim tava cu cealalta foaie de aluat foetaj. Introducem tava in cuptorul incalzit
in prealabil si o lasam aproximativ o ora pentru a se coace cum trebuie si sa fie cat mai gustoasa.





O putem servi cu muraturi, castraveti murati sau simplu cu multa bere.



Pofta buna va dorim.

Mancare de Pui cu Gutui

Cantitati:

- 2-4 pulpe de pui
- 1 piept de pui
- 50 grame de unt
- 4 gutui mari
- 200 grame sos de rosii
- 1 lingura faina
- 50 grame de zahar
- 200 ml supa de pui
- 1 legatura patrunjel verde

Timp necesar prepararii: 70 minute

Desi vine vara, putem spune ca a doua reteta de astazi este una mai tomnatica pentru ca voi posta o foarte buna mancare de pui cu gutui.
Taiem in bucati mai mici pulpele si pieptul de pui, iar gutuile in felii. Vom praji in tigai separate atat puiul cat si gutuile si sa nu uitam ca le vom praji in unt si nu in ulei. Cat timp stau gutuile si puiul la prajit, caramelizam cateva linguri de zahar cu 200 ml de supa de pui, si facem un sos dintr-o lingura de faina si sucul de rosii. Dupa ce avem toate ingredientele putem sa ne apucam sa pregatim mancarea.




Astfel, punem intr-o oala la fiert puiul prajit, gutuile, sosul caramelizat si lasam pe foc cam 30 de minute, timp dupa care adaugam sosul de rosii si faina si putina sare. Amestecam in oala cu o lingura de lemn timp de 15-20 de minute. Cand oprim focul la mancare, presaram pe deasupra o legatura tocata de patrunjel verde.



Putem servi mancarea de pui cu gutui cu paine sau simpla pentru ca este absolut delicioasa.



Pofta buna va dorim.

miercuri, 19 mai 2010

Supa de Gasca

Cantitati:

- 1 kg gasca
- 2-3 cartofi
- 1 telina
- 2 morcovi
- 3 cepe
- 1 legatura patrunjel
- 2 ardei grasi
- 5 catei de usturoi

Timp necesar prepararii: 200-300 minute

Saptamana aceasta voi posta trei retete la care voi folosi tipuri diferite de carne. Sper ca in curand sa strang 200 de retete si, cine stie, poate voi edita si o carte de bucate dar asta ramane de vazut. Si ca sa ne intoarcem la retetele pe care le voi posta astazi, prima va fi o extraordinara supa de gasca. La fel ca la friptura de gasca pe care am postat-o acum cateva saptamani, am folosit tot carne de gasca de casa, care bineinteles a fiert mult mai greu decat cea cumparata din magazin. Si totusi, sa incep si reteta. Am curatat legumele, le-am tocat putin mai mari decat de obicei si le-am pus la fiert intr-o oala cu apa, cu putin ulei si sare. Singura diferenta fata de alte supe este ca de data aceasta am pus si cativa catei de usturoi, pentru a avea un gust mai bun. Cam dupa 10 minute dupa ce am pus legumele la fiert, am adaugat si carnea de gasca in oala si am lasat totul la fiert cam 4 ore. Poate la voi va dura mai putin, dar important este sa iasa cat mai frageda carnea de gasca. Dupa ce am oprit focul la supa am presarat pe deasupra si o legatura de patrunjel proaspat tocat marunt.



Puteti face aceasta supa si cu taietei de casa, cu galuste de gris, sau sa o serviti pur si simplu cu crutoane.



Pofta buna va dorim.

Mancare de Limba cu Praz si Masline

Cantitati:

- 1 kg limba de vita sau de porc
- 1/2 kg praz
- 4 cepe
- 1 legatura usturoi verde
- 300 grame masline
- 100 grame sos de rosii
- 1 lamaie

Timp necesar prepararii: 80 minute

A doua reteta pe care o voi posta astazi este o mancare de limba cu praz si masline. Limba pe care o vom folosi la gatit poate fi de vita sau de porc, dar eu v-o recomand pe cea de vita pentru ca este mai buna la gust. In primul rand punem la fiert limba in apa cu sare pentru aproximativ 30 de minute, timp in care putem curata si toca ceapa, prazul si usturoiul. Dupa ce a fiert limba o curatam de piele pentru a ramane numai muschiul propriu-zis si o taiem in cubulete. Dupa ce avem atat limba cat si legumele pregatite, ne apucam sa gatim mancarea.




Punem la calit in putin ulei ceapa, prazul si usturoiul timp de 5 minute, adaugam si cubuletele de limba si maslinele si punem cateva cani de apa, cam pana cand se acopera putin legumele si carnea si lasam la fiert. Dupa aproximativ 20-30 de minute adugam sosul de rosii sau doua linguri de bulion, depinde ce dorim sa folosim, si mai lasam oala cu mancare pe foc inca 10 minute.



Taiem o lamaie in felii subtiri, o adaugam si pe aceasta la fiert impreuna cu mancarea timp de 10 minute si, neaparat, trebuie sa adaugam si una sau doua lingurite de zahar ca sa nu ne iasa mancarea prea acra din cauza lamaii si a sosului sau bulionului de rosii.



Putem servi aceasta mancare cu mamaliga rece sau calda, sau cu paine.



Pofta buna va dorim.

Pate de Ficat

Cantitati:

- 1 kg ficat
- 5 cepe
- 1 legatura ceapa verde
- 100 grame unt
- sare, piper

Timp necesar prepararii: 75 minute

Ultima reteta pe care o voi posta astazi, si cea de-a 102-a a blogului, este o reteta de pate de ficat de porc. In primul rand spalam bine ficatul, il taiem in bucati mai mici, cam de dimensiunea ficatului de pui si il punem la fiert cu apa si cu sare, aproximativ 45-60 de minute.



In acest timp curatam si tocam marunt ceapa si o punem la calit timp de 10 minute cu putina sare.



Dupa ce avem si ficatul fiert si ceapa calita ne vom apuca sa pregatim pateul. Tocam ficatul cu masina de tocat si-l punem intr-un castron. In acelasi castron punem ceapa calita, sare, piper negru si adaugam si untul. Putem pune 100 sau 200 de grame de unt, depinde cat de fin dorim sa fie pateul. Pasam ficatul si tot ce mai avem in castron cu mixerul si putem adauga daca mai dorim sare dupa gust sau boia de ardei dulce si/sau iute.




Este un pate foarte natural si il putem servi cu branza, rosii si castraveti si neaparat cu paine neagra de casa.



Pofta buna va dorim.

miercuri, 12 mai 2010

Saramura de Crap si Caras

Cantitati:

- 2 kg caras proaspat
- 2 kg crap proaspat
- 4 rosii
- 2 ardei grasi
- 2 ardei iuti proaspeti
- 2 legaturi leustean
- 1 capatana de usturoi

Timp necesar prepararii: 120 minute

Saptamana aceasta voi posta doar doua retete, ambele avand la baza carnea de peste. Prima reteta este o saramura din crap si caras. Desi este facuta in casa si nu pe gratar, va asigur ca o sa va iasa exact la fel daca veti praji carnea pe un gratar bun din teflon pe focul de la aragaz. In primul rand trebuie sa curatam crapul si carasul de solzi si de intestine si apoi sa spalam foarte bine tot pestele dupa ce il taiem in bucati mai mari.




Prajirea pestelui pe gratar nu va dura mai mult de 60-80 de minute, totul depinzand de cat de mult peste aveti sau cata saramura vreti sa gatiti. Dupa ce am prajit pestele, punem rosiile si ardeii, atat cei iuti cat si cei grasi, intregi pe gratar si le lasam pe ambele parti aproximativ 10 minute. Un lucru important este ca si la prajirea pestelui, dar si la cea a legumelor, sa adaugam sare grunjoasa in timpul prajirii. Dupa ce avem legumele prajite, le curatam de piele si le tocam marunt. Tot marunt vom toca si o capatana sau jumatate de capatana de usturoi si cele doua legaturi de patrunjel.




Punem pe aragaz la fiert o oala cu apa si putina sare. Dupa ce a fiert apa, asezam intr-un castron mai mare pestele prajit impreuna cu legumele si patrunjelul tocat si apoi turnam in castron apa fierbinte.



Puteti servi aceasta saramura calda, dar eu va recomand sa o serviti rece dupa 24 de ore cu mamaliga fierbinte din belsug.



Pofta buna va dorim.